Strony

Sólyom Anna - Macskabár



Nagore ​élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik. Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek – többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás – sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.

Sólyom Anna Budapesten született, 2012 óta Barcelonában él. Filozófus, és az írás mellett testalapú stresszcsökkentő módszerekkel, mindfulnesszel és biodinamikus craniosacrális terápiával dolgozik. 2012-ben jelent meg magyarul Párnafilozófia című esszéje, spanyolul 2018-ban kezdett publikálni. A spanyol mellett hollandul és portugálul olvasható A mindennapi élet mágiájának kicsiny kurzusa (Pequeno curso de magia cotidiana) című kézikönyve, míg a Kapcsolódj vissza a testedhez (Reconecta con tu cuerpo) című írása idén jelenik meg cseh nyelven. A Macskabár (Neko Café) az első regénye, amely több mint 12 nyelven jelent meg Laura Stagno illusztrációival, többek között franciául, németül, görögül, olaszul és portugálul.

Pont egy olyan olvasmányra volt szükségem év elején, mint a Macskabár. Kedves, rövid kis történet, amin nem kell gondolkodni, nincs tele komoly, mély élettörténetekkel, senki nem akarja megváltani a világot. Egyszerűen csak éli mindenki a saját kis életét.
Egy aprócska dologgal nem voltam kibékülve, az pedig a fóbia. Mióta az eszemet tudom, mindig is voltak körülöttem macskák, így elképzelni sem tudom, milyen érzés lehet együtt élni a macskafóbiával, mit képes kiváltani az emberekből. A többi fóbiából kiindulva viszont kicsit úgy éreztem, Nagore esetében erős túlzás fóbiaként hivatkozni a macskákkal való viszonyára: sokkal inkább csak nem szerette őket, vagy félt tőlük egy gyermekkori rossz emlék miatt, amire rá lett húzva, hogy neki ailurophobiája van. Számomra elképzelhetetlen, hogy ha valaki annyira retteg valamitől, hogy már fóbiának nevezzük, pár óra alatt levetkőzze ezt a félelmet.
– Nem hiszem el! Csak ugratsz. Te, Nagore, megfogtál egy macskát?! Váó! Vagy inkább azt kellene mondanom, hogy miáó?
Ennél több negatívumot nem tudnék felhozni, és valójában ez is csak szőrszálhasogatás, mert ha nagyon akarnám, meg tudnám magyarázni azzal, hogy ez biztos a macskák gyógyító, varázslatos hatása az emberekre J

Rövid, pár oldalas fejezetek vannak benne, ami meggyorsítja az olvashatóságát, de ettől eltekintve sem túl hosszú, mindössze 240 oldal, így pár óra alatt végigpörgethető. Azonban kár lenne néhány óra alatt végigfutni rajta, annyira kiszakít a hétköznapi monotonitásból, és elrepít Barcelonába, ahol nincs semmi gondod, süt a nap, csicseregnek a madarak, dorombolnak a macskák, és nincs más dolgod, mint leheveredni egy kávé/tea társaságában, és lenni, élvezni az életet.
Egy jó könyv, egy forró tea és egy macska az ölemben... Hát kell-e más a földi boldogsághoz?
Nagore nem volt szimpatikus, de nagyon nehéz olyan főszereplőt megírni, akire azt mondanám, hogy igen, őt szerettem. Nagore gondolatai, tettei, hozzáállása dolgokhoz távol áll tőlem, fogalmazhatnék úgy is, más az értékrendünk. (spoiler, ha érdekel, jelöld ki a hosszú üres részt) Amikor nagyobb összeget hagytak ott a kávézóban, megemlítve, hogy melyik cicának szánják, majd Nagore gondolkodás nélkül elemelte borravalóként, hogy elmehessen fodrászhoz, ill. új ruhákat venni, elképesztő dühös voltam rá. (spoiler vége)

Cicabarátoknak mindenképp, de nem cicarajongóknak is tudom ajánlani Sólyom Anna könyvét. Rövidsége, egyszerű nyelvezete miatt akár olvasási válságból való kitörésre is, de ha nehezebb olvasmányok között valami üdébbre vágynátok, akkor is megállja a helyét. A tanítások nem direktek – könnyen érthetőek, de nem tolja direkt, már-már erőszakosan az olvasó arcába, és emiatt nem is kelt túlzottan filozófiai hatást, mégis ad át bölcs, megfontolandó gondolatokat.

Minden fejezet elején található egy cicás portré rajz, amik egyrészt nagyon aranyosak, másrészt kicsit rákapcsolódik Nagore karakterére, aki szintén művészlélek.
Van egy fontos lecke, amit a macskáktól tanultam – mondta Yumi a kis bemutatási ceremóniát lezárandó. – Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, és akkor nem lesz szükséged mások jóváhagyására ahhoz, hogy jól érezd magad.
Eddig ódzkodtam a macskakávézók gondolatától, de ezentúl, ha lesz rá lehetőségem, mindenképp betérek egybe, bízva abban, hogy a pénzem, amit a cicáknak hagyok ott, valóban ők kapják meg! 

Ezt a könyvet ajándékba kaptam a Partvonal Kiadótól, akiknek ezúton is köszönöm szépen!

Ha szeretnéd megvásárolni a könyvet, azt az alábbi linkeken megteheted:
fizikai forma: link
e-book: link

Cím: Macskabár - Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz
Eredeti cím: Neko Café
Szerző: Sólyom Anna
Fordító: Mester Yvonne
Oldalak száma: 240
Megjelenés: 2022. május 10.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156058737
Méret: 200 mm x 130 mm x 24 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020