Strony

Pauline Mai - Az élet napsárga



A harmincéves Carli egy marburgi kávéházban dolgozik. Építészmérnöki tanulmányait abbahagyta, mert imádott olasz nagyszülei halála után mély gyászba zuhant, és elképzelése sincs, hogyan tovább: a marburgi közös albérletet nem neki találták ki, és a kávéházban végzett munkája sem éppen telitalálat. Az egyetlen fénysugár az életében a legjobb barátnője, Fritzi.
Ám egy napon minden megváltozik: törzsvendégük, Fabrizio egyik napról a másikra elmarad, és Carlit nem sokkal később az idős férfi végrendeletének felolvasására hívják. Megtudja, hogy Fabrizio örökséget hagyott rá Firenzében. Carli mindent maga mögött hagyva elindul a napsütötte Toszkána szívébe, ahol a kanyargós utcácskákon sétálgatva és az olasz finomságokat kóstolgatva nem csupán a városba szeret bele. Egy napon pedig rábukkan egy régi levélre, és nyomozni kezd…
Pauline Mai 1987-ben született Berlinben. Irodalomtudományból diplomázott. Egy könyvkiadónál helyezkedett el, ahol szerkesztőként dolgozott. Jelenleg írással foglalkozik, hobbija az utazás.

Fotó: © Franziska Kuttler


Szerintem:
Amikor először olvastam ennek a könyvnek a fülszövegét, azzal a gondolattal álltam hozzá, hogy de jó is lesz egy kis limonádé a borús november-decemberben! Arra számítottam, hogy egy vicces, Olaszországban utazgatós, felszínes romantikus olasz borozós pizzázós történetet fogok olvasni. Csak részben lett igazam. Azért csodát sem kell várni tőle, mert egyszerű kis történet ez, ami elgondolkodtat, de nem bontogat mély gondolatokat. 

Adott egy 30 éves felnőtt nő, aki abbahagyta tanulmányait, és egy németországi kávéházban helyezkedett el. Gyűlöli az albérletet, amiben élnie kell, és a lakótársaival sem jön ki jól, azonban nincs olyan anyagi helyzetben, hogy megengedhessen magának egy jobb albérletet. Ekkor jön az, amire az egész könyv épül: a kávézó törzsvendége, egy Olaszországból származó idős úr, Fabrizio több napig nem jelenik meg a szokásos időben a szokásos asztalánál, majd Carlit Fabrizio végrendeletével keresik fel, ugyanis hagyott rá valamit Firenzében - hogy mit, az derüljön ki a könyvből. 

Carli kapva az alkalmon, hogy kiszakadhat a németországi mókuskerék életéből, elutazik Firenzébe, ahova a szülei miatt nem fűzik kifejezetten kellemes emlékek. A Firenzébe érkezéssel pedig bonyodalmak tömkelege zúdul Carlira: titkolózás, hazugságok, nyomozás veszi kezdetét, és még az elhunyt nagyszüleihez is talál kapcsolódási pontot.

A legnagyobb tanulság, amit Pauline Mai ebben a regényében átad, talán az, hogy merjünk lépni, változtatni, ha egy helyzetben nem érezzük jól magunkat. Merjük megtenni mi az első lépést, és nem arra várni, hogy majd lesz valami. Merjünk őszinték lenni, mert minél tovább hallgatjuk el az igazságot (ami előbb-utóbb úgyis kiderül), annál nagyobb károkat okozhatunk. 
Szerettem ezt a könyvet. Sokkal többet adott, mint amire számítottam, sokkal mélyebb volt, mint gondoltam volna. Egyetlen hibája, ami miatt Molyon vontam is le egy csillagot, hogy az első harmadában rengeteg elgépelés található, ami erőteljesen csökkentett az olvasási élményen számomra. Ezek a könyv ~második felében szinte teljesen el is tűntek, az első kétszáz oldalon viszont kifejezetten idegesítő mennyiségben vannak jelen. Ettől elvonatkoztatva viszont bátran tudom ajánlani minden Olaszország-kedvelőnek Carli történetét. Egyáltalán nem "túl" könyv: nem túl csöpögős, nem túl nyálas, nem túl hisztis. Csupán egy kicsit irreális, meseszerű a hirtelen jött örökség, de mindenképpen kellemes olvasmányélmény.

Nem kell sokat várni ettől a könyvtől, helyén kell kezelni: nem próbálja úgy eladni magát, mint amiben magvas gondolatok vannak. Egyszerű történet, kedves karakterekkel, akik különösebb problémák nélkül élik szinte felhőtlenül életüket a napsütötte Toszkánában. Nincsenek óriási, megoldhatatlannak tűnő problémák, egyszerűen csak élik az életüket, és a meseszerű örökléstől eltekintve teljes mértékben hétköznapi élet Carlié. És szerethető karakterekkel van megtöltve ez a több, mint négyszáz oldal. 

Rendelés könyvként: link
E-bookként: link

Cím: Az élet napsárga
Szerző: Pauline Mai
Fordító: Péntek Eszter
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2023. november 07.
Kötés: Éldekorált puhatáblás
ISBN: 9789635432981
Méret: 200 mm x 125 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020