Strony

Malin Stehn - Mielőtt igent mondasz



Mindjárt ​itt a nagy nap, Emily pedig aprólékosan megtervezte pazar esküvőjét. Mindennek tökéletesnek kell lennie. A nagy eseményt azonban beárnyékolja egy szerencsétlen múltbéli esemény: a vőlegény és Emily testvére, nyolc évvel korábban autóbalesetet szenvedett, aminek következtében a báty tolószékbe kényszerült – a két család barátságának pedig örökre vége szakadt. Az esküvői buli előrehaladtával a vendégek között egyre fokozódik a feszültség, és amikor éjféltájt a sötét kastélykertben holtan találják az egyik résztvevőt, az eltemetett sérelmek a felszínre törnek…
Kiderülhet-e a teljes igazság az egykori baleset homályban maradt részleteiről? Vajon ki és milyen áldozatra kész a fiatalok boldogságáért? Malin Stehn előző kötetéhez, a Boldog új év című krimihez hasonlóan több szereplő elbeszélésén keresztül mutatja be, a múlt pillanatnyi döntései milyen súlyos következményekkel járhatnak a jelenben.
Malin Stehn (1969) svéd írónő, két krimi és számos kamaszoknak szóló könyv szerzője. Évekig szabadúszó szerkesztőként dolgozott, de kikacsintott a zene felé is, Crayfisch nevű popzenekara komoly sikereket ért el a 90-es években. A Boldog új év című krimi volt az első felnőtteknek szóló regénye.

Szerintem:
Malin Stehn rögtön a dolgok közepébe pottyantja az olvasót, aki az első néhány fejezetnél csak kapkodja a fejét, hogy mi történik, ki kinek a kije?! Az én fejemben legalábbis eluralkodott az őskáosz. A prológusban az esküvő ledrámaibb jelenetébe csöppenünk, amikoris a fülszövegben említett résztvevőt holtan találják a kastély kertjében - a kilétére csak az utolsó oldalakon derül fény. Ezután kezdetét veszik a tényleges történések, visszatérünk időben az esküvő napjára, egészen pontosan az esküvő előtt vagyunk néhány órával.

Aki olvasta a Boldog új évet az írónőtől, annak talán nem okoz nagy meglepetést, hogy most is több (négy) szemszögből követhetjük végig az eseményeket. A kezdeti kaotikus mélyvízbe dobás után egy fejezet után körvonalazódik, ki is ez a négy személy: a menyasszony (Emily), az ő anyja (Annika) és apja (Mats), valamint a bátyja (Erik). Bár nagyon szeretek egy történetet több szemszögből is megismerni, jelenesetben zavaróan rövid ideig lehettünk egy-egy karakter fejében: egyrészt jó, mert pörög a könyv, olvastatja magát, másrészt számomra zavaró, mert annyira hirtelen váltunk két szereplő között, hogy idő sincs felfogni, hogy az előbb még a báty gondolatait olvastuk, két oldallal később az anyukáét, másfél oldal elteltével már a menyasszonyét.
– Mondd meg Williamnak, hogy gyorsan gyógyuljon meg. Szükség van rá az utolsó meccseken.
– Köszönöm, Annika. [...] Add át Eriknek az üdvözletünket. Mondd meg, hogy mindannyian szorítunk érte. 

A fenti idézet tökéletesen átadja az anya személyiségét: életcélja, hogy sikeres focista legyen a fiából – és amikor a baleset megtörténik, ahelyett, hogy örülne, egyáltalán életben van a gyermeke, az edzővel kezd sms-ezgetni, illetve összeesküvés elméleteket gyártani arról, hogy a fia túl nagy konkurencia volt Williamnek a fociban, ezért biztos meg akarta ölni – igazából ez a gondolat a fő vezérfonal az anya fejében az egész könyv során, ő ezt akarja nem is annyira kinyomozni, inkább bebizonyítani. 

Két idősík között ugrálunk felváltva: az esküvő és a nyolc évvel ezelőtt történtek között. A múltbéli szál szerepe azért is fontos, mert a vőlegény és a menyasszony bátyja együtt voltak abban a balesetben, aminek következtében a báty tolószékbe került. A történet meglehetősen lassan halad előre, ami sok jóval nem kecsegtet: mindössze 380 oldalas könyvről van szó, és csupán az utolsó 100 - 150 oldalon kezd ténylegesen történni valami, akkor kezd el haladni a történet. Ami azt illeti, nem tudnám visszaidézni, hogy az első 200 oldalban miről olvastam, annyira oldalkitöltésnek éreztem a történteket. Nem történt semmi említésre méltó, a karakterek csak úgy voltak, de nem marad le semmiről az olvasó, ha a 200. oldal tájékán kezdi az olvasást. Ott vagyunk az esküvőn, de közben mégsem vagyunk ott, mert nincs annyira kidolgozva amennyire ki lehetett volna, az írónő csak felületesen említi, hogy esküvő van, de ha ezt nem mondja ki direktbe a fejezet elején, akkor a szomszéd születésnapi bulija is lehetne.

Sajnálom, hogy az írónő az utolsó száz oldalban akart minden rejtélyt megoldani. Annyira összetett szálakat talált ki, amikre érzéseim szerint közel sem elég száz oldal, de még a kétszáz is kevés lett volna. Ez a könyv igényelte volna, hogy előbb kezdetét vegye a nyomozás, a múltbéli események letisztázása. Mert az ötlet jó. A szálak, amik összekötik az embereket benne, jók. Az ok-okozati összefüggések zseniálisak. De kidolgozatlan, néhol összecsapott. Vannak benne olyan cselekedetek, amiknek semmi jelentősége nem lesz a későbbiekben, pedig rengeteg lehetőség lett volna egy-egy ilyen tettben. Véleményem szerint többet érdemeltek volna egyrészt a karakterek, másrészt az olvasók annál, hogy a hosszas felvezetés után körülbelül ötven - száz oldalban derüljön fény több esetre is. Kicsit olyan érzés volt befejezni, mintha Malin Stehn alig várta volna, hogy leírhassa az utolsó szót. Mintha fellélegezett volna, amikor elkezdte lerántani a leplet a titkokról, és ennek annyira megörült volna, hogy pikk-pakk letudta. Kidolgozatlanul.

El tudom képzelni, hogy olyan embereknek tetszene ez a kötet, akik szeretik a lassabban kibontakozó nyomozásokat. Én jobban szeretem, amikor egy krimiben pörögnek az események, derülnek ki új információk, ezáltal van lehetősége az olvasónak is találgatni, hogy vajon mi történhetett.
Vesszőparipám a karakterfejlődés, ami bár fellelhető a Mielőtt igent mondasz-ban, mégis csak nyomokban tartalmazza, körülbelül öt mondat erejéig, a könyv legvégén, így nem tudtam felhőtlenül örülni annak, hogy néhányan micsoda változáson mentek keresztül.

Sajnálom, amiért az én tetszésemet ezúttal nem nyerte el az írónő, ugyanis az előző kötetét nagyon szerettem, ahhoz képest kicsit visszaesésnek érzem ezt most.

Ha szeretnél egy esélyt adni, mert Te épp a lassabb lefolyású krimiket preferálod, itt megrendelheted:

nyomtatott forma: link
e-book: link

Cím: Mielőtt igent mondasz
Eredeti cím: Lycka till / Happily Ever After
Szerző: Malin Stehn
Fordító: Petrikovics Edit
Oldalak száma: 384
Megjelenés: 2023. október 13.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636090661
Méret: 200 mm x 130 mm
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020