Strony

Malin Stehn - Boldog új év



Svédország, ​Malmö, december utolsó napja. A tizenhét éves Jennifer végre hozzá hasonló tinédzserekkel töltheti szilveszter éjszakáját, miközben a szülei régi barátok társaságában mulatnak a város másik végén. Reggelre Jennifernek nyoma vész. A házibulit idejekorán otthagyta, és azóta nem látta senki.
Malin Stehn fordulatos pszichológiai thrillere négy főszereplő szemszögéből mutatja be a következő napok eseményeit. Lollo, az eltűnt lány anyja a hátrahagyott holmik közt kutakodva rádöbben, hogy igazából semmit sem tud a gyermekéről. A legjobb barátnője, Nina, mélyen legbelül úgy véli, hogy bármi is történt Jenniferrel, csak magának kereste a bajt. Az apát látszólag meg sem rendíti, hogy a lánya élete forog kockán. Fredrik, Nina férje az utolsó, aki négyük közül élve látta Jennifert, és csendben belebetegszik az általa őrzött titokba.
A kamasz lány eltűnése arra készteti a felnőtteket, hogy átértékeljék a kapcsolataikat. Mennyire ismerik a barátaikat és a szeretteiket? A saját gyermeküket? És mi történt valójában szilveszter éjszaka? A jelentéktelennek hitt hazugságok percről percre messzebb viszik őket a reménytől, hogy Jennifer még életben lehet.

Szerintem:
Malin Stehn regénye volt az első, amit elolvastam 2023-ban. Bár a címe Boldog új év, valamint szilveszter éjszakáján, és az azt követő néhány napban játszódik a cselekmény, nem egy tipikus újévi történetről beszélhetünk. Szóval, ha amiatt halogatnád az olvasását, mert úgy gondolod, kell hozzá az újévi hangulat - erről szó sincs. 
2018 december 31-én délután épp a szokásos szilveszteri bulira készülődik egy csapat felnőtt: bár már nem tartják olyan szorosan a kapcsolatot, évente két alkalommal mindig összeülnek, az egyik ilyen alkalom pedig az új év megünneplése. Már itt, a legelején nyomasztó, ahogy megismerhetjük egy-egy karakter gondolatait: van, akinek abszolút nincs kedve elmenni, és játszani a jófej embert, mást csak a külsőségek érdekelnek. És talán ez a legrémisztőbb ebben a történetben. Tökéletes mintája ez a könyv annak, hogy ahogy egyre nagyobb teret nyer az emberek életében a social média, úgy felejtik el, hogy hogyan is kell a való életben viselkedni, kommunikálni egymással.
Max új autókat vezet, régi whiskyt iszik és drága órákat visel.
Fokozatosan derülnek ki újabbnál újabb dolgok, amikkel bizonyságot nyer, hogy az elektronika egyre inkább átveszi az uralmat az emberek felett. A szülők nem ismerik a saját párjukat, sőt, a saját gyerekeiket sem.
Nem csak a felnőttek ünnepelnek december utolsó napján, hanem a gyerekeik is. Négy karakter szemszögéből követjük végig a cselekményt, viszont nincs köztük fiatal, ezáltal az ő bulijukba nem nyerhetünk bepillantást - egy dolog azonban biztos: Jennifer korán otthagyta a bulizó társaságot. Aztán Jennifer eltűnt... 
Mindenki másképp reagálja le a szituációt: az anya nem nyugszik, az apa úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna, az ő barátaik közül a férj (Fredrik) már-már üldözési mániában szenved, a feleség (Nina) pedig úgy reagál, ahogy a legtöbb ember reagál, ha meglát egy hírt, hogy eltűnt egy fiatal lány. 
Nehéz szeretni, amikor rosszra fordulnak a dolgok.
Többször is visszatekintünk a múltba: vannak fejezetek, amik néhány évvel a történtek előtt játszódnak. Láthatjuk, ki hogy nevelte a gyerekét, a velük szemben támasztott elvárásokat és követeléseket, amivel az írónő azt érte el, hogy megforogjon az olvasó szívébe szúrt kés. 
A nyomozás során válik egyértelművé mindkét anya számára, hogy valójában nem tudnak semmit a gyerekekről, akiket évek óta nevelnek. Nem tudnak válaszolni a rendőrök által feltett kérdésekre, nem tudják, kikkel barátkoznak, mi érdekli őket, van-e problémájuk az iskolában. És én úgy gondolom, ezek nem a kamaszkori dacolásnak, titkolózásnak az eredménye, hanem a szülői nemtörődömségé, azé, hogy nem törődtek kiskorukban sem a gyerekekkel, hogy nem fogták őket kellő szigorral. Többször visszatérő téma a képernyő előtt töltött idő fiatal korban, és sajnos a könyvben a szülők véleményem szerint túl megengedőek ilyen tekintetben: mert egyszerűbb a számítógép, okostelefon elé dugni a gyereket, hiszen addig is csöndben van.
Több mint tizenhét éve élünk egy fedél alatt, de szinte semmit sem tudok róla. A saját lányomról.
Ami a nyomozás eredményét illeti, szinte sziklaszilárd elképzelésem volt arról, hogy mi történhetett Jenniferrel, Kideríthető, ha odafigyel az ember a részletekre olvasás közben, de én átsiklottam afölött, ami árulkodó jel lett volna.

A Jennifer-ügy mellett más titokra is fény derül, ami a történetre nincs olyan mély kihatással, sőt, tulajdonképpen semmiben nem befolyásolja a plusz titok a fő cselekményt. Inkább csak a háttérben mozgatja meg a szálakat, borzolja fel a kedélyeket. A lezárás is ehhez az extra titokhoz kapcsolódik, és azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom: az egyik kedvenc könyves lezárásom lett! Van súlya a tettnek, ugyanakkor a folytatás az olvasó fantáziájára van bízva. 
A boldog új év nem mindenkinek indul olyan boldogan...

Összességében azt tudom mondani, hogy senkit ne tántorítson el az olvasástól a tudat, hogy az új év első egy hetében történnek a cselekmények, ugyanis nem érzékelhető az a tipikus szilveszteri hangulat a könyvben, ami miatt adna neki egy extrát, ha pont akkor olvassuk. 

Ha felkeltettem az érdeklődésed, az alábbi linkekre kattintva megrendelheted:

link a rendeléshez: link
e-book formátum: link

Cím: Boldog új év
Eredeti cím: Ett gott nytt ar / Happy New Year
Szerző: Malin Stehn
Fordító: Petrikovics Edit
Oldalak száma: 384
Megjelenés: 2023. január 17.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156058997
Méret: 200 mm x 130 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020