Strony

Martta Kaukonen - Kövesd a pillangót!



Lebilincselő pszichológiai thriller Gillian Flynn szellemében.
A húszéves Ira sorozatgyilkos. Tetteinek gyökerei a múltjába nyúlnak vissza – a gyermekkorába, amelytől kegyetlenül megfosztották. Az sem véletlen, hogy a szülei az Ira nevet adták neki, ami latinul annyit tesz: gyűlölet.
Clarissa középkorú pszichoterapeuta, a neve Finnországban a szakma csúcsát jelenti. A tévéből és a női magazinokból mindenki ismeri őt, a szerencsésebbek pedig elegáns rendelőjébe is bebocsátást nyernek. Amikor Ira Clarissa kliense lesz, kezdetét veszi a macska-egér játék, amelynek szabályai egyikőjük számára sem világosak. Egy ilyen játszma szinte sosem végződik jól.
Martta Kaukonen (Kuopio, 1976-) helsinki filmkritikus. A Kövesd a pillangót! az első regénye.

Szerintem:
Nagyon szerettem volna szeretni ezt a könyvet már onnan kezdve, hogy értesültem a megjelenéséről. És nagyon féltem, hogy nagy csalódás lesz... 
Az eredmény: imádtam!
A szobában túl sok volt a vér.
- első mondat -
Már az első mondat elolvasását követően éreztem, hogy ez bizony kemény lesz. Nem kerülgette a témát, nem Ádám-Éváról kezdődött a cselekmény, hanem bepottyanunk rögtön egy gyilkosság utáni kaotikus helyszínre. Egy gyilkosság utáni helyszínre, ami nem éppen úgy történt, ahogy azt a húszéves sorozatgyilkos Ira eltervezte, ugyanis a kelleténél nagyobb koszt hagyott maga után. Olyan erős ez a kezdés, hogy képes rögtön magába szippantani a történet, és a fejezetek rövidsége miatt nehéz félbehagyni. Itt ugyanis a "csak még egy fejezet..." nem sok időt jelent, csupán egy-két percet. 
Ami azonnal megfogott az írásstílusban, az az volt, hogy minden karakter az olvasóhoz beszél, mintha egy légtérben lennénk velük.
Ira már az első oldalakon elmondja, hogy ő mindig hazudik - tálalja ezt úgy, hogy elbizonytalanítson. Úgy, hogy onnan kezdve, hogy ennek az információnak a birtokában vagyunk, folyamatosan megkérdőjelezzük magunkban, hogy amit épp mond, azt vajon valóban úgy gondolhatja-e, vagy csak egy újabb hazugság.
És ha elég régóta hazudik valaki, az igazság és a hazugság már nagyon hasonlít egymásra
Sok karaktert vonultat fel a szerző: a gyilkos, egy újságíró, a terapeuta, a terapeuta férje. Emellett a fejezetek is elég rövidek, egyik karakter sem kap összefüggően pár oldalnál többet, mégsem éreztem káoszt a fejemben, az első pillanattól kezdve könnyen el tudtam különíteni őket egymástól. A fejezetek rövidsége miatt kicsit olyan hatást keltett az egész könyv, mintha az olvasót nyomozói pozícióba helyezné, és a 4 karakter folyamatosan ömlesztené ránk a saját szemszögéből a történteket. 

Bár a főszereplő lány sorozatgyilkos, a cselekményt mégsem a gyilkosságok teszik ki, hanem sokkal inkább a lelki gondolatok, a sötét múlt, a psziché. Rengeteg komoly téma kerül említésre, némelyik mélyebben, de olyan is akad, ami csak érintőlegesen. Csak hogy néhányat említsek közülük: alkoholizmus, gyermekvállalás / meddőség, megfelelési kényszer, pedofília, anorexia, férfi-női szerepek egy kapcsolatban, öngyilkosság - ez utóbbi több megközelítésből is. 
A sok keményebb téma felvonultatása ne riasszon el senkit! Bár vékonyka könyv, minden tökéletesen a helyén van, nem túlírt, Martta Kaukonen nem akart minél kevesebb oldalban minél több mindent megírni. 
A terapeuta csak egyetlenegy okból ül ott veled szemben. Tedd csak próbára, mennyire segít, ha nincs éppen 90 euród, netán határozatod az állami egészségbiztosítótól, miszerint jogosult vagy pszichológiai tanácsadás igénybevételére.
Az utolsó körülbelül száz oldalon sorra derülnek ki a kisebb-nagyobb titkok mindenki múltjából. Volt köztük, ami nagyon ledöbbentett, de akadt olyan is, amire azért számítani lehetett. Egyet viszont garantálni tudok: pörögnek az események az utolsó oldalakon! Épp, hogy felocsúdtam az egyik megdöbbentő fordulatból, már arcul is csapott a szerző egy következővel, ami talán még súlyosabb információ volt, mint az őt megelőzők.

Mindent összevetve azt tudom mondani, hogy Martta Kaukonen zseniálisat alkotott. Elképesztő mély gondolatok fogalmazódnak meg ebbe a kicsit több, mint háromszáz oldalban. A Kövesd a pillangót! négy év munkája, és ez látszódik is rajta: nem csak a felszínt kapargatja benne Kaukonen, hanem a dolgok mögé is betekint. A különleges írásmód – gondolok itt arra, hogy minden szereplő, az elejétől a végéig az olvasóhoz beszél, többször megszólítva őt. Nem tudom, megfogott-e volna ennyire ennek a néhány embernek a története, ha nem ilyen formában íródott volna.

A fordító, Divinyi Anna csodálatos munkát végzett, ezt még mindenképp fontos megemlíteni - egy jó fordítás ugyanis rengeteget tesz hozzá az olvasási élményhez. 
Minél nagyobb az érzelem, annál kevesebb szavunk van rá.

Link a megrendeléshez: link
E-könyv formátumban:  link

Cím: Kövesd a pillangót!
Eredeti cím: Terapiassa
Szerző: Martta Kaukonen
Fordító: Divinyi Anna
Oldalak száma: 288
Megjelenés: 2022. augusztus 17.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636090005
Méret: 200 mm x 130 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020