Strony

Karácsonyi hangulat (szerk. Simkó György)




Az ünnepek ünnepére készült kötetünk huszadik századi és mai szerzők karácsonyi témájú novelláinak színes válogatása. A Megváltó születésének ünnepe hagyományos témája a magyar irodalomnak is. E kötet szerkesztője az utóbbi százhúsz év legérdekesebb és kevésbé ismert karácsonyi történeteiből készített válogatást, remélhetőleg olvasóink legnagyobb örömére.

Szerintem:
Először is: Nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy milyen gyönyörű borítót alkotott ennek a kötetnek Földi Andrea! Sajnos a mellékelt kép nem adja át, de csillog-villog mindene, ezzel igazi karácsonyi hangulatot adva neki 💓

Most pedig a tartalomról: 
Szerettem volna az adventi időszakban olvasni a benne található 21 novellát, ezzel is hangolódva az ünnepre, ami személyes kedvencem az egész évben. Bár abban a néhány napban, amíg olvasgattam, az ország jelentős része behavazódott, nekünk csak az eső és sár jutott, na meg különösebben hideg sem volt, így sajnos inkább szomorkodtam és nosztalgiáztam a legtöbb történeten.

Egy nagyon szép időrendiség figyelhető meg a novellákban, aminek köszönhetően rendkívül erőteljesen kiérződik, hogy mekkorát változott ez az ünnep az elmúlt közel száz év elteltével. Míg az első néhány novella a karácsonynak inkább az érzelmi részére fókuszált, addig a kortárs szerzők novelláiból tisztán kivehető, hogy egyre inkább a rohanás, az ajándék a fontos, mennyire központi témája lett a készülődésnek a marketing, és hogy veszett el, vagy inkább alakult át az egésznek a lényege.
Az emberek hatalmas dobozokat cipeltek, kiabáltak és lökdösődtek, fogcsikorgatva számolgatták a pénzüket, összevesztek a halasnál, a fenyőárusnál és a leértékeléseknél.

Most pedig néhány szóban, csillagban írnék külön-külön a kötetben található néhány novelláról is, a csattanókat, végkifejleteket nem elárulva:

Szenteleky Kornél: Karácsonyi legenda; ★★★★ Kezdésnek elég erős novella volt, jó értelemben véve. Főszereplőnk alig várja, hogy végre hazaérjen a gyermekkori otthonába, elönti a nosztalgia érzete, viszont hazatérésével nem lesz felhőtlenül boldog, nem egészen az várja, amire számított. Azért adtam neki négy csillagot, mert több olyan novella is volt, ami ettől jobban tetszett, szerettem.

Krúdy Gyula: Éjféli mise; ★★★★ Ebben a történetben egy hajléktalan ember karácsonyába, szentestéjébe nyerhetünk betekintést. Mesél arról, milyen volt az ünnep gyermekkorában, és milyen most, szegény emberként - bár sosem volt gazdag. A főváros utcáit rója, fagyhidegben, mikor mintegy megváltásként harangozni kezdenek az éjféli misére: ő pedig követi a templomba igyekvő tömeget. Hogy ezután mi történik vele, az pedig derüljön ki amikor elolvassátok :)

Heltai Jenő: Párizsi karácsony; ★★★★★ Az első két novella után Heltai Jenő történetén őszintén jót mosolyogtam. Adott két fiatal költő, mindketten egy nő iránt kezdenek vonzalmat érezni, azonban a szigorúan vett versengés helyett elfogadják egymás érzéseit, egészen addig a pillanatig, ameddig döntéshelyzetbe nem kerülnek. Ez sem egy klasszikus szituáció, sőt, könnyen előfordulhat, hogy csupán a két férfi gondolja túl a dolgot, mindenesetre egy a fontos: csak egyikük nyerheti el a választott hölgy szívét. A lezárást, megoldást bár sejtettem, mégis imádtam.

Gárdonyi Géza: Harangozóék karácsonya; ★★★ Reméltem, hogy kicsit megkedvelem Gárdonyi Géza stílusát, mivel az Egri csillagok 11 éves koromban nagyon mély benyomást tett rám, és sajnos nem a pozitív értelemben. Elkeserítően sok év telt el azóta, viszont Gárdonyi most sem lopta be magát a szívembe, a novelláját indokolatlanul hosszúnak, vontatottnak éreztem :( Egy kitett újszülött sorsa lesz a vita tárgya ebben a történetben.

Mai világban hiába… csak olyanra szokjon rá az ember, ami nem költséges.

Kaffka Margit: Fekete karácsony; ★★ Az összes novella közül ez volt az egyedüli, ami valami oknál fogva egyáltalán nem érintett meg, nem tudott érzelmeket kiváltani belőlem, őszintén szólva kicsit vártam, hogy vége legyen, de az is megfordult a fejemben, hogy ezt a novellát bizony inkább kihagyom, és úgy gondolom, nem sokat vesztettem volna, ha így teszek.

Hunyady Sándor: Karácsonyeste; ★★★★★ Ez az egyik, ha nem a legtragikusabb novella mind közül. Ha elmondom, mivel indít a történet, szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki számára egyértelmű lesz a végkifejlet. Egy édesanya súlyos tüdőgyulladással fekszik otthon, amiről az orvosok már kijelentették, hogy bizony a lefolyását megállítani nem, esetleg lassítani lehet...

Füst Milán: Karácsonyi kaland; ★★★
Kosztolányi Dezső: A gipszangyal; ★★★★ Ebben a novellában egy tanító karácsonyát követhetjük végig, aki épp azon gondolkodik, hogy az idei évben mivel ajándékozza meg a húgát, mikor a karácsonyi vásárban rátalál egy gipszangyalra. A bonyodalmak akkor kezdődnek, mikor elmegy a lakásukra, ahol úgy érzi, nem lenne megbecsülve az általa választott ajándék...

Szomory Dezső: Játékosok karácsonya; ★★★ Szomory Dezső egy kártyafüggő gondolataiba vezeti be az olvasóját, akinek már semmi nem számít, minden érdektelen, csak a kártyajátékokba tud menekülni, karácsony estéjén is. Nem volt egy rossz novella, de számomra maga a történet semleges volt, szerettem is meg nem is, de egyik irányba sem tudnám billenteni a mérleget.

Kemény Simon: Ifj. Honvéd János karácsonyfája; ★★★★★ Az abszolút kedvencem az összes közül! A kiinduló szituációban a fenyők - pontosabban egy fiatalabb fenyő - gondolatait látjuk, aki retteg az egyre közeledő baltás emberek miatt, akik jöttek kivágni a vásárra szánt fákat. Ezeket a félelmeket hallja meg az ebben az erdőben elesett katona, Honvéd János, akinek már csak a csontjai és a szíve van a föld alatt. Ő ajánlkozik fel, hogy cseréljenek helyet, így próbálja megvédeni a kis fenyőt a haláltól. Ettől azonban sokkal többről szól ez a történet, de nem szeretném bővebben kifejteni, mert ez tényleg annyira gyönyörű, hogy olvasni kell. 💓 Akit esetleg mégis érdekelne: SPOILER Honvéd János egyre többet gondol arra, hogy mi lehet a családjával, és milyen jó lenne, ha a vásárból az özvegye vinné haza - azonban nem így alakul, ennek ellenére mégis az ő lakásukon fog kikötni. SPOILER VÉGE

Szabó Magda: Karácsonyi ajándék; ★★★★★ Ebben a történetben Szabó Magda a gyerekkorából mesél el egy történetet. Ha a hangulatiságot nézem, nekem ez tetszett legjobban, ez repített vissza leginkább a saját gyerekkorom karácsonyaihoz. Egyszerűen imádom, amikor Szabó Magda a saját életéről mesél, szinte látom magam előtt a történéseket, a helyszíneket, és a kicsi Magdát. A karácsonyi ajándékban arról mesél, hogy az ő családjukban mit jelentett az ajándékozás, és hogy mennyire szeretett ő maga is ajándékozni.

Féja Géza: Határkő; ★★★★ Két árva fiú arra az elhatározásra jut, hogy elhagyják az országot. Karácsony tájékán szállást találnak, ahol fel-felsejlik néhány régi emlék, az édesanyjukról, a korábbi évek karácsonyairól - másnap reggel pedig útnak indulnak, viszont már nem egyazon érzésekkel.

Szakonyi Károly: Az ég madarai; ★★★★★ Ez már kicsit közelít napjaink karácsonyaihoz, de inkább egy határvonalhoz tudnám hasonlítani: mindennek elszálltak az árai, fáért, szaloncukorért hajmeresztő összegeket kérnek az árusok, és nem a hangulat, az összetartozás a fontos, hanem az, hogy mit közvetít kifelé egy-egy ház az ünnepekkor, kinek van szebb karácsonyfája, finomabb szaloncukra. Említésre kerül ebben a novellában az is, hogy több évvel ezelőtt hogyan karácsonyozott a szóban forgó család, és hogy nem szükséges minden évben dús, magas fenyő, és a szaloncukor is helyettesíthető, nem ezek az igazán fontos dolgok.

Jókai Anna: A gyermek imája; ★★★★★ Az egyedüli olyan novella volt, amit megkönnyeztem - és ez már csak azért is nagy szó, mert nagyon kevés könyv képes ezt kiváltani belőlem, pláne ha annak gyerekhez van köze. Egy kisgyermek monológjáról szól, amit egy Jézus-babához mond. Elpanaszolja, hogy ő rossz gyerek, és csak akkor látják jónak, ha csöndben van, ül vagy áll, de legjobban akkor, ha alszik. Elmondja, hogy zavaró tényezőnek érzi magát otthon, hogy óriási gond, teher a szüleinek, amiért igényli a szeretetüket. Elmondja, hogy mindenből kihagyják az óvodában, nem beszélgetnek, nem játszanak vele, csúfolják mert csámpás, mert folyik az orra, csúfolják mindenért. 

Moldova György: A marcipán-Jézuska;★★★
Parti Nagy Lajos: Jászol-esztrád;★★★ Ez volt az első igazán "mai" karácsonyi történet. Főszereplőnket mindenki felismeri innen-onnan - csak ő nem ismeri fel saját magát. Pontosabban ő nem az, akire mindenki más gondol... 

Darvasi László: Szív Ernőből karácsonyi ajándék lesz; ★★★★★ Szív Ernő elhatározza, hogy nem érdeklik a határidők, nem érdekli semmi, mert ha az időjárás lázadhat, és lehet márciusi idő decemberben, ő miért ne tehetné meg ezt? A napját csak arra szánja, hogy sétálgat a vásárban és forralt bort iszik, nem törődve semmivel. Ebben a semmittevésben, pihenésben szólítja meg egy férfi borozás közben, egy füzettel a kezében, és kéri fel arra, hogy írjon egy történetet a mozgáskorlátozott feleségének. Az, hogy Szív Ernő végül megírja-e, jól írja-e meg, derüljön ki a novellából :)
Az emberek hatalmas dobozokat cipeltek, kiabáltak és lökdösődtek, fogcsikorgatva számolgatták a pénzüket, összevesztek a halasnál, a fenyőárusnál és a leértékeléseknél.

Kalapos Éva Veronika: Később; ★★★★★ Ebben a történetben egy nő monológját követhetjük végig az édesanyja sírjánál, amiben elmeséli, milyen ajándékot vásárolt a fiának, és azt mekkora szeretettel választotta ki. Rendkívül csalódott, mert látta a gyerekén, hogy nem boldog, nem örül a választott ajándéknak. Ahogy nézte a fiút a fa alatt, ahogy szépen bontogatja az ajándékot, izgatottság nélkül, csalódottan, eszébe jutott a saját gyermekkorának egy karácsonya - amikor biciklisnadrágot kapott, hasonló odafigyeléssel és szeretettel ajándékozva, mint ahogy azt most ő tette. Egy biciklisnadrágot, amit akkor ő sem értékelt, ahogy kitavaszodott, úgy pedig csak azt volt hajlandó hordani. 

Azóta folyton videókat nézegetett arról, hogyan kell összerakni, mert most már ez van, nemcsak fényképes útmutatót adnak a játékokhoz, hanem videók is vannak, nehogy már gondolkodjon egy kicsit a gyerek.

Háy János: Rotációs karácsony;★★★★ Történet a felszínességről. Az a fontos, hogy ki hova tud eljutni síelni, hogy bio-alma lógjon mindenhol, és esztétikus karácsonyfát állítsanak. Felszínes ajándékok, aminek a másik nem is feltétlen örül, és tulajdonképpen az ajándék kiválasztásakor is saját magát tartja szem előtt az ember. Az ajándékokat összegyűjtik minden rokontól, amikkel a gyerekek nem játszhatnak, mert be kell rakni a karácsonyfa alá. Hogy jól mutasson.

Zelei Bori: Középen a Duna; ★★★ Két szálon fut a sztori, egy férfi és egy nő napját követjük végig, mindketten magányosan töltik az ünnepet. A vége egy minimális jövőbetekintés, ahol cselekmény nem történik, csak sejteti, hogy mi fog történni az elkövetkező egy évben. 

Kiss Judit Ágnes: Ave Maria; ★★★★★ Az utolsó novellában pedig arra kapunk egy verziót, hogy miért épp Mária hozza világra Jézust, mi alapján esett rá és Józsefre a választás.

Nem tudom, vannak-e távlati tervei a kiadónak ezzel a novellagyűjteménnyel, mindenesetre szerintem egy tök jó dolog lenne, ha minden évben megjelenhetne egy ehhez hasonló karácsonyi novella-csokor. 
 
Cím: Karácsonyi hangulat - Magyar novellák
Oldalak száma: 271
Megjelenés: 2021. október 12.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635431359
Méret: 183 mm x 124 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020