Strony

Helene Flood - A terapeuta



Az emlékek változnak. De vérfagyasztó igazság előbb-utóbb kiderül. 
Sara, a fiatal pszichológusnő egy nemrég megörökölt, régi oslói házban praktizál, amelyet közösen újít fel ambiciózus, építész férjével, Sigurddal. Azonban mind a munka, mind a felújítás nehézkesen halad, a férfi pedig egy nap furcsa üzenetet hagy Sara telefonján, majd eltűnik. A magányos Sara egyre kevésbé érzi otthonosnak és biztonságosnak a félkész házat. Furcsa dolgok történnek körülötte: tárgyak tűnnek el, majd bukkannak fel újra, éjszaka pedig mintha lépéseket hallana a padlásról – vagy csak kezdi elveszíteni a józan eszét? 
Sara a fenyegetések hatására végül eljut arra a pontra, hogy úgy érzi, nem bízhat senkiben – legkevésbé a férjében, akiről igencsak titokzatos dolgok derülnek ki…

Szerintem:
Talán nem túlzás, ha azt mondom, őszi megjelenések közül ez a könyv az egyik, amit legjobban vártam. Vágytam már egy krimire/thrillerre, ugyanis a 2020-as évben meglepően keveset olvastam ebből a kategóriából, annak ellenére, hogy ez áll hozzám legközelebb.
A terapeuta több tényező miatt is az egyik kedvencem lett a maga műfajában: vannak benne visszaemlékezések, így Sara - a terapeuta - egész életét megismerjük; a gyermekkorát (ami nem volt egyszerű), megismerkedésének történetét a férjével, Sigurddal, hiábavaló próbálkozásaikat a teherbeesésre, és kapcsolatuk mélypontjait. 
Sara és Sigurd látszólag idilli, boldog párkapcsolatban élnek, mígnem egy pénteki délutánon Sara meghökkentő telefonhívást kap a férje egyik barátjától, aki épp ellenkezőjét állítja annak, mint amit a férj egy délelőtti hangüzenet formájában közölt... és indul a lavina.
Szinte a kezdetektől volt egy elég erős gyanúm, hogy ki lehet az, akinek köze van a furcsábbnál furcsább történésekhez. Magamban kicsit puffogtam is, gondolván, hogy na már megint egy ilyen kiszámítható thrillert/krimit sikerült kifognom. Aztán az utolsó 60 oldalban két "pofont" is adott az írónő... Felocsúdtam az első váratlan húzásból, már érkezett is a második.
A cselekmény másfél hetet ölel fel, benne egy balszerencsés péntek tizenharmadikai nappal. Ebben a másfél hétben Sara nem csak a házastársa után nyomoz, hanem egy családi titokra is fényt derít.
A képesség, hogy észrevesszük a kávégyűrűt a csésze alatt, a vízcseppeket a mosogatókagyló mellett, a kenyérpirító körül szétszóródott morzsákat, talán biológiai különbség a férfiak és a nők között.
Helene Flood egész jól megteremtette az atmoszférát a regényben, bár alapjaiban véve sem vagyok egy bátor személy 😄. Ahogy haladt előre a nyomozás, engem is magával rántott a félelem érzete, illetve az érzés, hogy megfigyelnek.

A könyv címe A terapeuta, tehát a főszereplő Sara foglalkozása. Tartottam tőle, hogy csak kellett egy jól hangzó cím, és a szerző ezt megfelelőnek találta, de magára a történetre nem sok ráhatása lesz, de ez nincs így. Szó esik Sara néhány pácienséről, kisebb-nagyobb problémákkal, mint a számítógépes játékfüggőség, de akad közöttük depressziós, meg nem értett tini, és olyan is, akinek csupán a szülei szerint van szüksége pszichológus segítségére. Ez utóbbi felvet erkölcsi kérdéseket is, amiket Sara többször is átrág: van-e joga olyan emberrel foglalkozni, akinek nincs rá szüksége, ezzel még több bevételhez jutni?

Voltak benne elgépelési, ragozási hibák (mikor érezhetően máshogy lett volna megfogalmazva a mondat, de végül nem úgy lett, viszont az egyik szó ragozása úgy maradt). Ha ezek egy klisés sztorival, klisés karakterekkel társulnak, valószínűleg füstölt volna a fejem, de mivel maga a cselekmény jó, élvezhető, fordulatos volt, nem tudott komolyabban foglalkoztatni ez a probléma, eltörpült.

Amikor elkezdtem olvasni, épp kialakulóban volt egy olvasási válságom, azonban Helene Flood könyve nem engedte kiteljesedni, szóval felkerült az "olvasási válság esetére" - listámra 😊.

Szerettem, hogy A terapeuta a fő történetszál mellett foglalkozott más fontos problémákkal, kiemelt hangsúllyal a hűtlenség kérdéskörére, ezt ugyanis négy különböző nézőpontból is felvázolja, amikre részletesebben ha kitérnék, az már a spoiler-kategória lenne. 
– Azt hiszem, egyet kell értenünk abban, hogy nem értünk egyet – mondja.

 Ha szeretnél olvasni egy thrillert, ami nem a legkiszámíthatóbb krimi-szálat hordozza magával, nyugodt szívvel tudom ajánlani A terapeutát. Link a megrendeléshez. 

Cím: A terapeuta
Szerző: Helene Flood
Fordító: Petrikovics Edit
Oldalak száma: 350
Megjelenés: 2020. november 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155783913
Méret: 200 mm x 130 mm x 24 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020