Strony

Malala Yousafzai - Nincs más út


A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.
Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.
A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.

Szerintem:
A legtöbb magyar ember ha meghallja a migráns, vagy menekült szót, biztos, hogy egyből negatív gondolatok töltik el: igen, talán ez is érthető valamilyen szinten.
A Nincs más út az érem másik oldalát mutatja meg az olvasóknak. Több olyan lány történetét ismerhetjük meg, akiknek nem volt más választásuk, el kellett hagyniuk az otthonukat, mert elüldözték őket onnan. A könyvben bemutatott lányok mind olyanok, akik építeni szerették volna a jövőjüket, iskolába járni, képezni magukat. Azonban saját hazájuk megfosztotta őket ettől - lányiskolákat bombáztak le, bűncselekménynek számított a gyengébbik nem iskoláztatása.
Azért írtam meg ezt a könyvet, mert túlságosan sokan nem értik, hogy a menekültek is átlagos, hétköznapi emberek. Az egyetlen különbség köztük és közted, hogy ők egy konfliktus közepén találták magukat, és hátra kellett hagyniuk az otthonukat, szeretteiket, az addigi életüket. Hogy miért tettek mindent kockára? Azért, mert ez a választás nagyon sokszor életről és halálról szól.
Különböző élettörténeteket mesél el a könyv, melyek nagyon hasonlók, mégis teljesen mások. Más az anyagi helyzet, mások a körülmények, de egy valami közös a történetekben: mindegyik élet-halál harcról szól, amelyet fiatal nők, lányok vívnak meg. Mindegyik történet egyes szám első személyben íródott, amik ezáltal sokkal személyesebbekké, szívhezszólóbbakká váltak.
Nem mindenkinek jut béke. Férfiak, nők és gyerekek milliói élnek háborúban, számukra a valóság az erőszakról, elpusztított otthonokról és ártatlanul kioltott életekről szól. Ha pedig biztonságban akarnak élni, egyetlen választásuk marad: elhagyni az otthonukat, és a menekültlétet „választani”. Nem mintha ez valódi választás lenne.
 Számomra sokkoló volt olvasni és közben realizálni, hogy a világ mennyi országában zajlik háború, vannak jelen a terrorizmus, hány olyan ország van, ahol minden újabb megélt nap egy csoda. És ez a néhány történet csupán aprócska töredéke annak, ami valójában zajlik: a világon körülbelül 68,5 millió menekült él. És mennyi olyan van, amiről nem szólnak a hírek, amiről nagyon kevesen és keveset lehet tudni. Már-már hihetetlen belegondolni, hogy mindez megtörténhet a XXI. században, és van, ahol természetesnek számít, hogy minden napot félelemben élnek le.
Rémisztő már csak belegondolni is, milyen lenne, ha egyik napról a másikra Magyarországon is megjelenne a terrorizmus, és rákényszerülnénk arra, hogy meneküljünk. Hogy bujdokolnunk kelljen, mert bármikor golyót ereszthetnek a fejünkbe - ahogy az Malalával, a könyv szerzőjével is történt, mikor mindössze tizennégy éves volt.
A Mingorában maradásnál még a teherautó kerekei közé esés is vonzóbbnak tűnt a számukra. Ilyen döntéseket kellett aznap az embereknek hozniuk.
Cím: Nincs más út - Az én utam és menekült lányok történetei a világ minden tájáról
Oldalak száma: 228
Megjelenés: 2019. szeptember 23.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634376118

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020