Strony

Jennifer Donnelly - Stepsister (Egy sötét mese)


Ez a történet ott kezdődik, ahol Hamupipőke története abbamarad. Főhőse Hamupipőke mostohahúga, Isabelle. Az emberek szépnek tartják Ellát, azaz Hamupipőkét, de Isabelle-t nem.
Isabelle félelmet nem ismerő, bátor, erős akaratú lány. Jobban vív, mint a fiúk. Olyan akadályokon ugrat át szeretett lovával, amitől felnőtt férfiak visszariadnak. Mindez azonban nem számít. Ezeket a tulajdonságokat nem értékelik a lányoknál. Mások határozzák meg, mi a szép. És Isabelle nem illik bele a meghatározásba. Meg kell küzdenie azokkal a démonokkal, amik arra késztették, hogy rosszul bánjon Ellával, változtatnia kell saját sorsán és talán át kell értelmeznie a szépség fogalmát.


Szerintem:
Borító: Egyszerűen imádom! Minden megjelenik rajta, amiről ez a könyv szól, akár átvitt értelemben, akár ténylegesen. Szerintem gyönyörű.

Minden más: Elég régóta szemezgetek Jennifer Donnelly könyvével, de mindezidáig féltem nekikezdeni. A fülszöveget olvasva és a címkéket látva élt bennem egy olyan kép róla, hogy nagyon fantasy, a valóságtól elrugaszkodó vanília-könyv - azaz nem gondolkodtat el, klisés történetet fogok kapni.
Aztán ajándéknak megkaptam, így gondoltam, ha már a polcomon van, miért is ne olvashatnám el? És mennyire jól tettem!

Ez a történet nem Hamupipőke életútját követi végig, hanem az egyik rút mostohanővérre fekteti a hangsúlyt, a középkori Franciaországban. Ő Isabelle. Isabelle a rút mostohatestvér szerepében tetszeleg; nem akar szép ruhákban járni, vagy úgy egyáltalán - lányként, nőként viselkedni. Az elvárt dolgok helyett más gyermekkorában kardoz, lovagol, fára mászik, akár egy fiú - ez pedig elítélendő, mivel ebben az időben egy lány összes feladata annyi, hogy szép legyen. Isabelle ennek nem tud eleget tenni, emellett negatívan hat rá a környezete is: mindenki megjegyzéseket tesz külsejére, összehasonlítgatják a gyönyörű Hamupipőkével (Ella).
A másik rút mostohanővér (Tavi) folyamatosan számol, tudományos könyveket búj, ami szintén nem elfogadott egy nőtől, de ő csak egy mellékszálat tesz ki.

Isabellenek egyetlen kívánsága van: hogy ő is szép legyen. Tanaquill, a tündérkeresztanya segít is neki, azonban feladathoz köti: meg kell találnia szíve elveszett darabjait.
Nem gondoltam, hogy ennyire mély gondolatokkal lesz tele a regény.
– Milyen szép lány vagy, kedvesem. Bájos és illemtudó. Megkérem apádat, hogy adjon feleségül az unokámhoz. Gazdag férjed lesz, szép házban lakhatsz és szép ruhákban járhatsz. Szeretnéd?
Ella tétovázott, aztán azt mondta:
– Nem kaphatnék inkább egy kiskutyát?
Az egyedüli zavaró dolog olvasás közben nekem a fejezetek voltak: bár nem voltak hosszúak, sosem kezdődött új fejezet új oldalon, és nem volt fejezetek között lényegesebb eltérés, csak betűvel fel volt tüntetve az aktuális fejezet száma, de valójában ezt is teljesen feleslegesnek éreztem, akkor már mehetett volna teljesen ömlesztve.
De az embereknek elszántságra, céltudatra van szüksége ahhoz, hogy megváltoztassák a sorsukat. Bátorság kell hozzá. Erő. Olyan tulajdonságok, amelyek a halandók többségéből sajnálatos módon hiányoznak.
Cím: Stepsister - Egy sötét mese
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2019. november 13.
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9789634991281
Méret: 209 mm x 137 mm x 35 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020