Strony

Ferdinand von Schirach - Büntetés


Az ​alvilág ügyvédjének igaz történetei
Mi az igazság? Mi a valóság? Hogyan lettünk azok, akik vagyunk? Ferdinand von Schirach legújabb, Büntetés című könyvében tizenkét bűnügyi történetet ismerhetünk meg, amikben ismét a bűn és bűnhődés örök témája kerül előtérbe. A védőügyvédként is praktizáló szerző hitelesen tárja elénk, milyen nehéz igazságot tenni, és mennyire elhamarkodottan aggatjuk valakire a „jó" vagy „rossz" jelzőt.
Ferdinand von Schirach soha nem ítélkezik. Nyugodt, távolságtartó derűvel és együttérzéssel teli hangon mesél magányról, a boldogság és kudarc keresésének furcsa módjáról. Igaz történetei rólunk szólnak.

Szerintem:
A maga kétszáz oldalával nem beszélhetünk egy hosszú olvasmányról, viszont annál megrázóbb és elgondolkodtatóbb. Már a fülszöveget olvasva sejtettem, hogy ennek az olvasmányomnak a vége az lesz, hogy minden esetnél agyalni kezdek, vajon bűnös-e az adott illető - és ez így is lett. Épp emiatt nem tudtam, és nem is szerettem volna egyben ledarálni az egészet: mert minden egyes fejezet után pörgött az agyam az aktuális esetről.

Kicsit arra számítottam, hogy majd nagyondurva, nagyonvéres, nagyonbrutális bűnügyi eseteket ismerhetünk meg Schirach által, nagy gengsztertörténeteket, maffiózókat ismerhetünk meg - azonban ez nem így történt: a tizenkét eset főszereplői teljesen hétköznapi emberek voltak. Olyan emberek, akikről legtöbbször szólnak a cikkek, a híradók: kivégezte családját, stb - melyek után csak pislogunk magunk elé, azon gondolkodva, mi történhetett a tettes életében, aminek ez a szörnyűség lett a következménye.
Olyan emberekről, akik akár a szomszédaink is lehetnének, de legalábbis ismerőseink.

Biztos vagyok benne, hogy aki bármilyen közösségi portálon regisztrált tag, belefutott már egy-egy olyan cikkbe, amelynek kommentrészlegében viták folynak legtöbbször laikus emberek között arról, hogy a tettes túl kevés büntetést kapott, de Ferdinand von Schirach könyve rávilágít arra, hogy hiába hoznak le olyan hírt, hogy valaki megölt valakit: nem tudhatjuk, mi állt a háttérben, egyáltalán valóban bűnös-e. Ugyanezen logika mentén gondolhatunk valakit ártatlannak, mert ügyesen forgatta a lapjait: mindeközben egy hidegvérű gyilkos járkál szabadlábon a személyében.

Tizenkettő ilyen esetet boncolgat a könyv, a szerzője pedig nem köntörfalaz: rövid mondatokban fogalmaz, ezzel tárgyilagossá téve a mondandóját. Nem foglal állást senki mellett, nem ítélkezik, csak történeteket mesél, melyeken keresztül bemutatja az olvasójának, hogy egy ember sosem csak rossz, és sosem csak jó. Lehet, hogy valaki megölte a férjét, de mikor megismerjük az azt kiváltó okot, azonnal más megvilágításba képes helyezni a történetet.
Tizenkettő teljesen különböző történet, csak hogy párat említsek: megismerhetünk játékbabákhoz betegesen ragaszkodó férfit, vagy épp a gyermeke halálát megbosszuló nőt.
Ez a tizenkét történet egy dologban azonban megegyezik: magát a gyilkosságot / kínzást néhány rövid tőmondatban letudja a szerző, ezzel még morbidabbá téve az egészet. Megtörtént és pont, ennyi, megy tovább az élet, mintha semmi sem történt volna: pont, ahogy történhetett a tettes esetében is. Megteszi, majd folytatja a dolgait: megy mosogatni, takarítani, a szokásos edzésére, és társai...

Miközben olvastam, akarva-akaratlanul eljátszottam a gondolattal: mi lenne, ha ügyvéd lennék? Hogy tudnám lelkileg feldolgozni, ha az egyértelműen bűnös vádlottat kellene védenem, mert ez jár neki? Nos, az egyik fejezet ezt a témát is boncolgatja, és rávilágít, hogy nem minden úgy működik, ahogyan azt Móricka elképzeli - nekem személy szerint ez a fejezet volt az egyik kedvencem.

Bár a szerző korábban megjelent könyveit még nem olvastam, molyon már hozzá is adtam őket a kívánságlistámhoz, és egyszer mindenképp sort kerítek a Bűnös?-re, illetve az Ártatlan?-ra is...

Összesítve a zagyvaságot: Aki szereti a (sokszor megbotránkoztató) valós történeteket, esetleg krimiket, annak úgy gondolom, ez a könyv sem fog csalódást okozni :-). Rövid, nincs tele nyakatekert mondatokkal, nem veséz hosszasan jogi kérdéseket, akár néhány óra alatt kiolvasható kis regény, ami azért sok esettel kapcsolatban képes erősen elgondolkodtatni az olvasóját...
– Elvárom, hogy továbbra is megfelelő és teljes körű védelemben részesítse a védencét. Őt ez ugyanúgy megilleti, mint bármelyik vádlottat.
Cím: Büntetés - 12 bűnügyi eset
Oldalak száma: 208
Megjelenés: 2020. március 12.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155783715
Méret: 200 mm x 125 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BOOKOLOGY © 2020